ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο της τάξης μας και για το σχολικό έτος 2013-2014! Ξεκινήσαμε ως Α΄ τάξη, συνεχίσαμε στη Β΄ τάξη και φέτος στη Γ΄ τάξη χρησιμοποιούμε τον χώρο αυτό για τις αναρτήσεις μας.
Εδώ θα βρείτε υλικό χρήσιμο για τα μαθήματά μας, αλλά και εργασίες μας, παιχνίδια, ενδιαφέρουσες πληροφορίες ...
Σας καλούμε να συνεισφέρετε κι εσείς με τις αναρτήσεις και τα σχόλιά σας!!

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγάλη ανακάλυψη του Αρχιμήδη

Όταν ο βασιλιάς της Σικελίας του ανέθεσε να ελέγξει αν το στέμμα του είναι από καθαρό χρυσό ή αν είχε εξαπατηθεί από έναν χρυσοχόο, ο μαθηματικός Αρχιμήδης είχε μια ιδέα που τον έκανε διάσημο. – Ένα πολύ ωραίο animation από το TEDed, για την ανακάλυψη της αρχής του ειδικού βάρους από τον Αρχιμήδη.

 

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σχολεία στην Ελλάδα του παρελθόντος...

Σχολεία του κόσμου

Ο φωτογράφος Julian Germain μας μεταφέρει σε ένα "φωτογραφικό" ταξίδι στις τάξεις όλου του κόσμου! Οι εικόνες είναι μοναδικές, αφού οι διαφορές είναι τεράστιες ανάμεσα στα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της Ασίας και της Αφρικής και τα σχολεία των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.
Δημοτικό Σχολείο στην Γκαμπέλα της Αιθιοπίας Η Γκαμπέλα είναι ένα μικρό χωριό περίπου 420 χιλιόμετρα έξω από την Αντίς Αμπέμπα. Οι αίθουσες είναι σε άσχημη κατάσταση και πολλά από τα παιδιά δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δάσκαλοι είναι απολύτως σεβαστοί σε αυτήν την περιοχή και τα παιδιά επιθυμούν πολύ να μάθουν.
Δημοτικό Σχολείο Akamat Al Me'gab, στην Υεμένη. Αυτή η εικόνα είναι όλο και όλο το σχολείο. Ένα δωμάτιο στο δημοτικό σχολείο μιας ορεινής γεωργικής περιοχής στην Υεμένη. Η θέα από τα παράθυρα είναι εκπληκτική, δεν υπάρχει όμως ηλεκτρικό ρεύμα. Στο σχολείο φοιτούν παιδιά όλων των ηλικιών και λόγω του ότι βρίσκονται στην ύπαιθρο δεν υπάρχει πρόβλημα στο να φοιτούν από κοινού αγόρια και κορίτσια. Τέλος, εφαρμόζεται η αλληλοδιδακτική αφού τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθούν τα μικρότερα.
Σχολείο στο  Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας. Αυτό είναι ένα τυπικό σχολείο για τα παιδιά της εργατικής τάξης. Όποιοςέχει χρήματα στη Βραζιλία στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο. Τα παιδιά σε αυτή την κατηγορία ζουν σε κοντινή εργατική περιοχή και είναι πολύ φτωχά.  Οι πόροι είναι ανεπαρκείς και είναι πολύ δύσκολο να πάνε αυτά τα παιδιά σε κάποιο Πανεπιστήμιο.
Το σχολείο Agnes-Miegl-Realschule στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Το σχολείο αυτό είναι ένα "κανονικό σχολείο" της εποχής, χαλαρό και φωτεινό με τα παιδιά να είναι ντυμένα νεανικά, της μόδας, με γκράφιτι στον τοίχο και τη νεανική κουλτούρα να εκφράζεται σε όλο το κτίριο.
Σχολείο Escolar Secundaria στου Tiracanchi του Περού. Το Tiracanchi είναι ένα μικρό χωριό στα βουνά, και το 25% από τα παιδιάμιλούν μόνο τη μητρική τους γλώσσα. Το  82% των πατέρων τους ήταν γεωργοί ή κτηνοτρόφοι, και μόνο το 46% είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εκπαιδευτικοί, καθώς κανένας από τον τοπικό πλυθυσμό δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένος για να διδάξει και κανείς από τους καθηγητές της πόλης δε θέλει να έλθει σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή για να διδάξει με πολύ λίγα χρήματα.
Βornago College, Ολλανδία. Αυτό το Γυμνάσιο στην Ολλανδία είναι ένα κλασικό γυμνάσιο με τα παιδιά να απολαμβάνουν την ώρα της Γυμναστικής με διάφορα σπορ στο γκαζόν του σχολείου.
Σχολείο στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Τα παιδιά σε αυτό το σχολείο που διδάσκονται τη μέθοδο Suzuki, σε συνδυασμό με τη Φιλαρμονική της Μαδρίτης. Λόγω της υπογεννητικότητας στην Ισπανία, πολλά σχολεία απειλούνται με κλείσιμο.
Δημοτικό Seaham, στο County Durham
Το σχολείο Jessore στο Μπαγκλαντές. Δεν  πρόκειται για μια στρατιωτική σχολή, όπως φαίνεται στην εικόνα, αλλά αυτή είναι η στολή τους. Το σχολείο είναι πολύ αυστηρό και πειθαρχημένοκαι τα περισσότερα αγόρια θέλουν να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι.
Kuramo Junior College, στο Λάγος της Νιγηρίας
Γυμνάσιο  Min-Sheng στο Ταϊπέι, Ταϊβάν. Οι μαθητές αφού γευμάτισαν όλοι μαζί στην τάξη με το δάσκαλό τους,κάθισαν στα θρανία τους και πήραν έναν υπνάκο για 30 λεπτά. Ήταν σαν έναμάθημα που προορίζεται μόνο για ύπνο, αφού είναι μέρος της κουλτούρας τους!  Στη συνέχεια, πήραν φρέσκο ​​αέρα 10 λεπτά με τα πόδια στην αυλή και μετά άρχιζαν πάλι το μάθημα. 
Σχολείο Escuela Primaria Angela Landa στην Παλιά Αβάνα, Κούβα
Σχολείο για "high class" μαθητές στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία.


Πηγή: http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=338&id=10579

Εξάπλωση των Τούρκων (1261 κ.ε.)

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μυστράς

Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, όπως τα παλάτια, και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου. Η ιστορία "της νεκρής πολιτείας" σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς λόγω του σχήματός του ή εκ του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς.
"Βουνίν εύρε παράξενο, απόκομμα εις όρος.
κάστρον εποίκεν αφηρόν, Μυ(ζη)θράν ονομασέν το."
  
Ιστορία
Mystras palace.JPGΜετά την ήττα των Φράγκων στη μάχη της Πελαγονίας το 1259, το κάστρο του Μυστρά παραχωρήθηκε στο Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο. Από το 1262 έγινε έδρα βυζαντινού στρατηγού του "σεβαστοκράτορος" και από τότε άρχισε η κυρίως ιστορική περίοδός του, που διήρκεσε δύο αιώνες. Οι κάτοικοι της γειτονικής Λακεδαίμονος έρχονται και εγκαθίστανται γύρω από το κάστρο, γι' αυτό και η κατοικημένη περιοχή, που ονομάζεται χώρα οχυρώθηκε με τείχος. Συν τω χρόνω δημιουργήθηκε και νέα συνοικία, έξω από το τείχος, που ονομάσθηκε κάτω χώρα και προστατεύθηκε επίσης με τείχος. Από το 1308 το σύστημα της διοικήσεως μεταβάλλεται και οι στρατηγοί γίνονται μόνιμοι διοικητές και κατά τα μέσα του 14ου αιώνα ο Μυστράς καθίσταται πρωτεύουσα της Βυζαντινής Πελοποννήσου. Έτσι δημιουργήθηκε το Δεσποτατο του Μωρεως. Συνετοί Δεσπότες, όπως ο Μανουήλ Καντακουζηνός, ο Θεόδωρος Β' Παλαιολόγος, ο Κωνσταντινος ο Β΄ Παλαιολογος, ο μετέπειτα τελευταίος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, συνετέλεσαν ώστε ο Μυστράς να επεκτείνει την εξουσία του σε όλη την Πελοπόννησο και να γίνει εστία της πολιτικής και πνευματικής ζωής της αυτοκρατορίας, καθώς και το κέντρο της αναγεννήσεως των γραμμάτων και των τεχνών. Σοφοί, καλλιτέχνες και λόγιοι συγκεντρώνονταν στην αυλή του Δεσπότου, σπουδαιότερος και σημαντικότερος απ' όλους, ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων.
Το 1460 ο Μυστράς παραδίνεται στους Τούρκους και από τότε αρχίζει η παρακμή του. Την περίοδο 1687 έως 1715 τον Μυστρά, όπως και όλη την Πελοπόννησο, τον κατείχαν οι Βενετοί. Και το 1770, κατά την επανάσταση του Ορλώφ, ένα μικρό στράτευμα Ελλήνων και Ρώσων έκλεισε την τούρκικη φρουρά μέσα στο κάστρο. Τότε οι Τούρκοι κάτοικοι της πόλεως, αν και παραδόθηκαν με τον όρο να εξέλθουν με τις οικογένειές τους, κατά την έξοδό τους εξολοθρεύτηκαν από απειθάρχητους Μανιάτες, που μόνο χάρη στον τότε Μητροπολίτη που μπήκε μεσ΄ τη μάχη με το σταυρό κατόρθωσε να συγκρατήσει τους Μανιάτες. Στην επανάσταση του 1821 η συμμετοχή του Μυστρά είναι σημαντική. Το 1825 λεηλατήθηκε από τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ και από τότε σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε και ιδρύθηκε ο νέος Μυστράς, το σημερινό ομώνυμο χωριό στους πρόποδες του λόφου. Με την ίδρυση του ελεύθερου κράτους οι Αρχές της επαρχίας Λακωνίας εγκαταστάθηκαν στον ερειπωμένο Μυστρά, λίγο όμως αργότερα, το 1834 ο Βασιλιάς Όθων θεμελιώνει τη νέα πόλη, τη Σπάρτη, επί του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου που εκπονήθηκε στην Ελλάδα για να ακολουθήσει στη συνέχεια το Γύθειο, μετά από αίτηση των κατοίκων του Μυστρά να επανασχεδιαστεί η πόλη της Σπάρτης από αρχιτέκτονες που ο Ιωάννης Καποδίστριας θα έστελνε, πριν τη δολοφονία του. Από τότε άρχισαν να εγκαταλείπουν το Μυστρά και οι τελευταίοι κάτοικοί του. Ένα δίστιχο που λεγόταν γύρω στα 1840 εγκωμίαζε τα διπλανά χωριά, ενώ υπενθύμιζε την εγκατάλειψη του Μυστρά.
"Παρόρι με τα κρύα νερά κι΄ Άι Γιάννη με τ΄ άνθη.
κι΄ εσύ, καημένε μου Μυστρά, που σ΄ έφαγεν η Σπάρτη".

ΠΗΓΗ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%82

Ο Μυστράς

Το δεσποτάτο του Μυστρά: 

Η βυζαντινή τέχνη στον Μυστρά: 

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ο μύθος της Αθήνας από μαθητές Α΄ Δημοτικού

Οι μαθητές της Α΄τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Ιερισσού ζωγράφισαν τις σκηνές, αφηγήθηκαν τον μύθο και έφτιαξαν ένα video για την ιστορία της ονομασίας της Αθήνας.

 

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μηνύματα κατά του Ρατσισμού

Ένα βίντεο κατά του ρατσισμού από την Πορτογαλία. 


 ΚΑΙ...
Ένα πραγματικά έξυπνο video, που περνάει με όμορφο τρόπο το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, δημιούργησε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 
Πηγή: www.lifo.gr
Ένα πραγματικά έξυπνο video, που περνάει με όμορφο τρόπο το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, δημιούργησε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Πηγή: www.lifo.gr




Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τι έπαιξα στο Λαύριο, Δ. Σαββόπουλος


Στίχοι: / Μουσική / Πρώτη εκτέλεση:
Διονύσης Σαββόπουλος

Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά
στην αγορά, στο Λαύριο
Είμαι μεγάλος, με τιράντες και γυαλιά
κι όλο φοβάμαι το αύριο

Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα.
Και μας κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά
όταν ξυπνούν στις δύο η ώρα

Ζούμε μέσα σ' ένα όνειρο που τρίζει
σαν το ξύλινο ποδάρι της γιαγιάς μας
μα ο χρόνος ο αληθινός
σαν μικρό παιδί είναι εξόριστος
μα ο χρόνος ο αληθινός
είναι ο γιος μας ο μεγάλος κι ο μικρός

Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά
μα ούτε και στους μεγάλους
πάει καιρός που έχω μάθει ξαφνικά
πως είμαι ασχημοπαπαγάλος

Πώς να τα κρύψεις όλα αυτά;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλοι.
Και σε κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά
όταν γυρνάς μέσα στην πόλη

Ζούμε μέσα σ' ένα όνειρο που τρίζει
σαν το ξύλινο ποδάρι της γιαγιάς μας
μα ο χρόνος ο αληθινός
σαν μικρό παιδί είναι εξόριστος
μα ο χρόνος ο αληθινός
είναι ο γιος μας ο μεγάλος κι ο μικρός

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Εκπομπή "Έρευνα" για την Παιδεία στην Ελλάδα και την Φινλανδία

"Η δυστυχία να είσαι μαθητής..."
O Γιαν είναι Φιλανδός. Μαθητής της δευτέρας λυκείου, σε ένα δημόσιο λύκειο (ιδιωτικά δεν υπάρχουν στην χώρα του) στο Ελσίνκι. Η Βανέσα είναι Ελληνίδα. Μαθήτρια της τρίτης Λυκείου, στο δημόσιο σχολείο του Χολαργού. Συνομιλούν στο ίντερνετ. Η Βανέσα, έκπληκτη, ανακαλύπτει ότι ο συνομήλικός της έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, ελάχιστη πίεση, κανένα άγχος για την μαθητική του ζωή και για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο κι ότι το σχολείο του- δημόσιο- έχει μέχρι και μικρό στούντιο τηλεόρασης για να κάνουν το μάθημα δημοσιογραφίας! 

Δείτε την εκπομπή και προσπαθήστε να  καταγράψετε τις διαφορές ανάμεσα στα δύο σχολικά περιβάλλοντα!!

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ανακαλύπτοντας τις ρίζες

Το πρόγραμμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αποβλέπει στη διάσωση της ιστορικής μνήμης του μείζονος Ελληνισμού μέσω της καταγραφής των γενεαλογικών δένδρων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, καταγράφονται προσωπικές μαρτυρίες, κυρίως Μικρασιατών πρώτης γενιάς, και συγκεντρώνονται και αποτυπώνονται ψηφιακά φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια.


Τα γενεαλογικά δέντρα διανεμήθηκαν στους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και του πολιτιστικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν τα παιδιά της τάξης "Της ζωής τα παραμύθια". 

Χρήσιμος κόμβος για την έρευνα των μαθητών θα είναι το Ιστορικό Αρχείο του Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς (http://www.iape.org.gr/) με τις εκδόσεις του και το πολύτιμο αρχείο γραπτών πηγών και προφορικών μαρτυριών.

"Gracias" Ελλάδα

Ένα βίντεο που μας κάνει υπερήφανους

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων και η εικόνα της στο εξωτερικό να διαβάλλεται διαρκώς, όμως, οι Έλληνες έχουν αμέτρητους λόγους για να είναι υπερήφανοι…

Γι’ αυτό οι Ισπανοί μαθητές και σπουδαστές λένε «Ευχαριστώ Ελλάδα» για όλα όσα έχει προσφέρει ο Έλληνας στην ανθρωπότητα. Έτσι, οι νέοι που παίρνουν μέρος στο βίντεο από κοινού με τους καθηγητές τους μας ευχαριστούν για όλες εκείνες τις λέξεις (σημαντικές όλες) που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και έχουν ελληνική ρίζα.

Κάποιες από αυτές είναι η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η μουσική, ο αθλητισμός, και άλλες.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε ισπανικά.