ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο της τάξης μας και για το σχολικό έτος 2013-2014! Ξεκινήσαμε ως Α΄ τάξη, συνεχίσαμε στη Β΄ τάξη και φέτος στη Γ΄ τάξη χρησιμοποιούμε τον χώρο αυτό για τις αναρτήσεις μας.
Εδώ θα βρείτε υλικό χρήσιμο για τα μαθήματά μας, αλλά και εργασίες μας, παιχνίδια, ενδιαφέρουσες πληροφορίες ...
Σας καλούμε να συνεισφέρετε κι εσείς με τις αναρτήσεις και τα σχόλιά σας!!

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τα πασχαλινά έθιμα !!

ΤΑ ΑΥΓΑ : 
Τα πασχαλινά αυγά είναι ένα έθιμο, το οποίο πολύς κόσμος αγαπάει και τα φτιάχνει με ευχαρίστηση! Το έθιμο ήταν να βάφουμε κόκκινα αυγά, αλλά τα τελευταία χρόνια ο περισσότερος κόσμος τα βάφει με διάφορα χρώματα, τα οποία είναι σε σκόνη και τα αγοράζουν από πολυκαταστήματα! 
Τα παλιά παραδοσιακά αυγά οι νοικοκυρές τα βάφουν με κρεμμύδια, τα οποία τα βάζουν μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό και με τα αυγά να βράζουν! Έτσι γίνονται τα κόκκινα αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο! Οι άλλες  νοικοκυρές που τα βάφουν με σκόνη πρέπει να βάζουν στην κατσαρόλα νερό, ξύδι, την σκόνη και τα αυγά! 
Επίσης υπάρχει κι άλλο ένα έθιμο, σύμφωνα με το οποίο κάθε σπίτι πηγαίνει μερικά από τα αυγά που έφτιαξε στην εκκλησία, χωρίς όμως να είναι βαμμένα, για να αγιάστούν! Ακόμα είναι και το έθιμο να φτιάχνουν κουλουράκια και να βάζουν τα αυγά να στέκονται πάνω σ΄ αυτά, δηλαδή να δημιουργείται μια βάση για τα αυγά!

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ:
Φέτος τον επιτάφιο της εκκλησίας μας τον στόλισαν πιστεύω καλύτερα από τις άλλες χρονιές! Πολλά άτομα πήγαν να τον στολίσουν την Μεγάλη Πέμπτη! Ήταν  στολισμένος με άσπρα και μωβ (ανοιχτόχρωμα) λουλούδια στο επάνω μέρος του. Υπήρχαν οι εικόνες  και το Ευαγγέλιο, όπως κάθε χρονιά. Μπροστά από τις εικόνες και το βιβλίο είχαν στολιστεί  κι άλλα λουλούδια ίδιου χρώματος! Στις κολώνες είχαν κρεμάσει ανοιχτόχρωμες μωβ κορδέλες και όπως πάντα είχαν βάλει το άσπρο τραπεζομάντιλο! Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όπως και κάθε χρόνο, γύρισαν στο χωριό αυτόν τον υπέροχο επιτάφιο!!
 
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:  
Η Κυριακή του Πάσχα είναι μία πολύ χαρούμενη μέρα! Όλοι βγαίνουν στις γειτονιές με την οικογένεια τους, τους γείτονες και τους  συγγενείς τους και γιορτάζουν ψήνοντας αρνί, άλλα διάφορα κρεατικά που συνοδεύονται από σαλάτες, πατάτες κτλ. Οι περισσότεροι βάζουν και μουσική και χορεύουν! Είναι μία υπέροχη μέρα χαράς, συγκίνησης και αγάπης !!!


Αναστασία Κοκοβίδου (Α1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου