ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο της τάξης μας και για το σχολικό έτος 2013-2014! Ξεκινήσαμε ως Α΄ τάξη, συνεχίσαμε στη Β΄ τάξη και φέτος στη Γ΄ τάξη χρησιμοποιούμε τον χώρο αυτό για τις αναρτήσεις μας.
Εδώ θα βρείτε υλικό χρήσιμο για τα μαθήματά μας, αλλά και εργασίες μας, παιχνίδια, ενδιαφέρουσες πληροφορίες ...
Σας καλούμε να συνεισφέρετε κι εσείς με τις αναρτήσεις και τα σχόλιά σας!!

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Εξετάσεις

Όταν είναι εξεταστική περίοδος, η ένταση και μερικές φορές το άγχος κορυφώνονται. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα ώστε να μπορούμε να διανύουμε αυτή την περίοδο όσο πιο παραγωγικά - αλλά ταυτόχρονα και ήρεμα – γίνεται.

Πρώτον: Το άγχος είναι αντιπαραγωγικό. Αν όταν έχεις εξετάσεις αγχώνεσαι, μάλλον αδικείς τον εαυτό σου και αποδίδεις λιγότερο από όσα αξίζεις. Και αυτό, διότι το άγχος έχει την ιδιότητα να θολώνει το νου του ανθρώπου ώστε να μη μπορεί να σκεφτεί ούτε γρήγορα, ούτε καθαρά. Αν έχεις άγχος στις εξεταστικές περιόδους, σε ενθαρρύνουμε να προσπαθήσεις να το κατανικήσεις.

Δεύτερον, βοηθά πολύ αν έχεις ισορροπημένο πρόγραμμα. Είναι πειρασμός, σε εξεταστικές περιόδους, να παραμελήσει κάποιος τον ύπνο, την κίνηση (γυμναστική, περπάτημα κτλ.), ακόμη και τη διατροφή. Έτσι όμως αδυνατίζει τόσο το σώμα όσο και ο νους του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εξεταστικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, είναι καλό να γίνεται ένα διάλειμμα 5-10 λεπτών κάθε ώρα, με ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 30 λεπτών κάθε τρεις ώρες. Όσον αφορά τον ύπνο – χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ανά εικοσιτετράωρο. Με το φαγητό χρειάζεται προσοχή, διότι υπάρχει κίνδυνος τόσο από την έλλειψη όσο και από την υπερβολή. Μεγάλες ποσότητες κρεάτων και γαλακτερών μάλλον θολώνουν το νου, ενώ μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι, φρούτα και λαχανικά, τονώνει τη διάνοια. Αυτός που προγραμματίζει διαλείμματα για ξεκούραση και καλή διατροφή παράλληλα με το διάβασμα, τελικά αποδίδει καλύτερα στις εξετάσεις αν και διάβασε σχετικά λιγότερες ώρες σε σύγκριση με αυτόν που ξενυχτούσε κάθε βράδυ κολλημένος στο θρανίο του.

Τρίτον, είναι καλό να μάθεις να αξιοποιείς τις πρωινές ώρες: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερη διαύγεια τις πρώτες ώρες μετά από το ξύπνημα, όταν είναι ξεκούραστοι, και άρα αυτές οι ώρες είναι μια χρυσή ευκαιρία για να καλύψεις ύλη. Πέραν τούτου, είναι επίσης γνωστό πως ό,τι κάνουμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε, αυτό το κάνουμε έπειτα με περισσότερη ευκολία και προθυμία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας: Κατά κάποιο τρόπο, ο νους μας εθίζεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο ώστε έπειτα να το αναζητά από μόνος του. 

Τέταρτον, μην προσπαθήσεις να καλύψεις ύλη τις τελευταίες λίγες ώρες πριν την εξέταση. Μάλλον να συγχυστείς και πρόωρα να κουραστείς έχεις, παρά να ωφεληθείς. Καλύτερα είναι να φροντίσεις ώστε να τελειώσεις τη γενική επανάληψη τουλάχιστον δύο μέρες πριν την εξέταση, ώστε την παραμονή να μπορέσεις να κάνεις μια πολύ σύντομη επισκόπηση ολόκληρης της ύλης - επισκόπηση που να διαρκέσει περίπου δύο ώρες μόνο. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις στη μνήμη σου όσα έχεις μάθει, ώστε την ώρα της εξέτασης να μπορείς να τα ανακαλέσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Το δε πρωί της εξέτασης, καλύτερα είναι να μην ανοίξεις καθόλου τα βιβλία σου: Ξύπνα ήρεμα, μη βάλεις καμία σκέψη στο νου σου – ούτε για την ύλη, ούτε για τις συνέπειες τυχόν επιτυχίας ή αποτυχίας – και πήγαινε ξεκούραστος στην αίθουσα, με τις πνευματικές σου δυνάμεις ακέραιες. Αν το μάθημα που θα δώσεις είναι απογευματινό, τότε μπορείς αν θέλεις να κάνεις μια πολύ σύντομη επισκόπηση μόλις ξυπνήσεις, μετά όμως να κλείσεις τα βιβλία σου, και να κάνεις κάτι που σε ξεκουράζει (π.χ. περίπατο) μέχρι την ώρα της εξέτασης.

Αν φροντίσεις να τηρήσεις τις πιο πάνω ισορροπίες, και ταυτόχρονα έχεις καλύψει έγκαιρα και εις βάθος την ύλη του μαθήματος, πιστεύουμε ότι δε θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να περάσεις οποιοδήποτε μάθημα. 

Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλή επιτυχία.

Βλ. http://www.help-net.gr/Themes/Exetaseis.htm

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ημέρα της μητέρας: Χρόνια πολλά μαμά και από την Google!


Ένα ιδιαίτερο doodle αφιερώνει η Google στις μανούλες του κόσμου. Δύο μικρά παιδιά- τα γράμματα «ο»- τρέχουν στην αγκαλιά της μαμάς- η οποία συμβολίζεται με το γράμμα «g»- για να της δώσουν ένα λουλούδι και να της ευχηθούν.
Χρόνια πολλά σήμερα στις μαμάδες που γιορτάζουν αυτήν την ημέρα χάρη σε μία γυναίκα που ήθελε να τιμήσει την μητέρα της.
Μέρα εορτασμού της μητρότητας και ευχαριστιών προς τη μητέρα, με αρχαιοελληνική προέλευση. Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις ήταν εκείνη που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας. 
Με το πέρασμα των χρόνων η Γιορτή της Μητέρας έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και το νόημα με το οποίο ξεκίνησε. Και από μια γιορτή που καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η έννοια της μητρότητας μετατράπηκε σε μια εμπορική και διαφημιστική γιορτή, εξυπηρετώντας τα καταναλωτικά ένστικτα των ανθρώπων.
Έτσι τα συμβολικά λουλούδια των πρώτων χρόνων της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες, ενώ οι σύγχρονες επιταγές του μάρκετινγκ προωθούν τα τελευταία χρόνια και άλλα δώρα μικρής, αλλά και μεγαλύτερης χρηματικής αξίας. Δεύτερη Κυριακή του Μάη σήμερα και οι περισσότερες χώρες του κόσμου γιορτάζουν μια γιορτή αλλιώτικη από τις άλλες. Μια γιορτή που μας θυμίζει πώς ήρθαμε στον κόσμο. Μια γιορτή φόρο τιμής σ' εκείνη που μας έφερε στη ζωή, που μας έδωσε πνοή και αποτελεί το κέντρο του δικού μας κόσμου, αλλά και εμείς του δικού της. 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οδυσσέας Ελύτης

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον Νοέμβριο του 1911. Ήταν ο έκτος γιος της Μαρίας και του Παναγιώτη Αλεπουδέλη, γνωστού σαπουνοβιομήχανου από τη Μυτιλήνη, που διατηρούσε πολύ φιλικούς δεσμούς με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στην Αθήνα, η οικογένεια εγκαθίσταται, όταν ο Οδυσσέας ήταν 3 χρονών. Στα παιδικά και νεανικά του χρόνια, στο σπίτι της οδού Σόλωνος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η Γερμανίδα γκουβερνάντα του Άννα Κέλερ και ο θάνατος της αδερφής του Μυρσίνης το 1918, όταν ο ποιητής ήταν μόνο 7 χρονών. Ένας θάνατος, που τον συγκλόνισε και ίσως να τον έβαλε σ' έναν αγώνα να τον ξεπεράσει, ώστε στο τέλος να αποδεχθεί τον θάνατο και να τον νικήσει. Έτσι κατάφερε να κάνει οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου.
Σε νεαρή ηλικία ο ποιητής μας στάθηκε τυχερός να έχει σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Ιωάννης Κακριδής και ο Γιώργος Αποστολάκης, ευτύχησε να ταξιδέψει πολύ, να μυηθεί στην αγάπη της φύσης, να προχωρήσει στην ανακάλυψη των νησιών του Αιγαίου και να αφήσει την ψυχή του σ' ένα αδιάκοπο ταξίδι στα γαλανά νερά του Αρχιπελάγους.
Στα 13 του χρόνια άρχισε να δημοσιεύει, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, συνεργασίες του στη "Διάπλαση των Παίδων", ένα περιοδικό που σε μας τα παιδιά θυμίζει τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, την Πηνελόπη Δέλτα και άλλους κορυφαίους των ελληνικών γραμμάτων.
Γράφει τα "Πρώτα ποιήματα" το 1934. Τότε γνωρίζει και συνδέεται με τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Μια γνωριμία, που θα τον επηρεάσει και που θα εξελιχθεί σε μια βαθιά, ισόβια φιλία. Για πρώτη φορά τότε, δέχεται απρόθυμα να δημοσιεύσει ποιήματά του στα "Νέα Γράμματα", με το ψευδώνυμο που θα τον έκανε παγκόσμια γνωστό: Ελύτης.
Στο καφενείο του Λουμίδη, ένα στέκι που εγκαινίασαν το 1938, με την άλλη μεγάλη ποιητική μορφή, τον Νίκο Γκάτσο, συναντιέται με σπουδαίους ανθρώπους. Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζηδάκις ήταν δυο απ' αυτούς.
Στην εποχή του, στην ποίηση επικρατούσε μια νοοτροπία, που ήταν γνωστή με τον όρο "Καρυωτακισμός", που σήμαινε για τη λογοτεχνία ένα κλίμα πόνου, ενοχής και ίσως απαισιοδοξίας. Κόντρα σ' αυτά, ο Ελύτης αντιτάσσει μια ποίηση χαρούμενη, ευφρόσυνη, με μια τρελή ροή λόγου, γεμάτη ζωντανές εικόνες.
Εκπρόσωποι της γενιάς του '30, αυτός και ο Εμπειρίκος, αφομοιώνουν στην ποίησή τους στοιχεία υπερρεαλισμού, σε αντίθεση με τον Σεφέρη - άλλη μια ξεχωριστή μορφή της ίδιας γενιάς - ο οποίος φέρνει στην ελληνική ποίηση, έναν νέο αέρα, επηρεασμένος από τον συμβολισμό.
Ως πολίτης, δεν παρέλειψε να δώσει το παρόν στις κρίσιμες στιγμές του έθνους. Υπηρέτησε στο αλβανικό μέτωπο ως ανθυπολοχαγός (΄40-'41). Οι εμπειρίες του απ' το Αλβανικό έπος συγκεντρώνονται σ' ένα έργο, το "'Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας".
Στη Γαλλία, το 1950, ξεκινά να γράφει την κορονίδα του έργου του, το " 'Αξιον Εστί", που κυκλοφορεί το 1960 και κερδίζει το Πρώτο Κρατικό Βραβείο. Το 1963, ο Σεφέρης παίρνει το βραβείο Νόμπελ και ο Ελύτης, εκδίδει το έργο του "'Ηλιος ο Πρώτος" και τα επόμενα χρόνια, ηχογραφεί με τον Θεοδωράκη τις "Μικρές Κυκλάδες".
Στα 1972 αρνείται - σαν πράξη αντίστασης - το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας, που του προσφέρει η χούντα. Εκδίδει "Τα ρω του έρωτα", το 1973 και κυκλοφορεί σε μουσική Λίνου Κόκοτου "Το θαλασσινό τριφύλλι".
Το 1979, η Σουηδική Ακαδημία ανήγγειλε, ότι του απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και γίνεται ο δεύτερος 'Ελληνας, που τιμάται με το ανώτερο βραβείο, στο χώρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την πνευματική παρακαταθήκη που μας άφησε. "Προσανατολισμοί" (1940), "Θάνατος και Ανάσταση του Κων/νου Παλαιολόγου" (1971), "Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας" (1972), "Ο ζωγράφος Θεόφιλος" (1973), "Η μαγεία του Παπαδιαμάντη" (1977), "Μαρία Νεφέλη" (1978), αλλά και ένα τεράστιο έργο στο χώρο της δισκογραφίας.
Από τα δοκίμιά του μέχρι τις μεταφράσεις ξένων ποιητών και θεατρικών συγγραφέων. Μια προσφορά που συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1992, το βιβλίο "Εν λευκώ" και το 1995 μια συλλογή δοκιμίων με τίτλο "Ο κήπος με τις αυταπάτες". Μια παρακαταθήκη, για την οποία τιμήθηκε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  
Άννα Τομπατσίδου (Α2)

Η ελληνική τέχνη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Ο Παρθενώνας του Κώστα Γαβρά

Τρισδιάστατη αναπαράσταση της Ακρόπολης των Αθηνών

Ο Παρθενώνας

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Πρωτομαγιά στο Δάσος Μεσοποταμίας



Το Δάσος Μεσοποταμίας και έχει πλέον καθιερωθεί σαν προορισμός για την ημέρα της πρωτομαγιάς στο Νομό Καστοριάς, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Μεσοποταμίας εδώ και 3 χρόνια έχει καταφέρει να κάνει το Δάσος πραγματικό στολίδι για να το χαίρονται μικροί και μεγάλοι αλλά και αρκετοί επισκέπτες.
Δείτε φωτογραφίες:














Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Οδυσσέα Ελύτη, "Όλα τα πήρε το καλοκαίρι"

Απολαύστε το μελωποιημένο ποίημα «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι» με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στην ερμηνεία, σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Τα Ρω του έρωτα είναι μια βαθιά τρυφερή και συγκινητική συλλογή με ερωτικά ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, που είναι ίσως ο πιο ερωτικός ποιητής που έζησε στην Ελλάδα.
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι.. την αγάπη, τους όρκους δυο ανθρώπων..και μένει η μελαγχολία, μέχρι την επόμενη φορά που θα προσπαθήσουμε να βρούμε την αγάπη, ελπίζοντας όμως αυτή τη φορά να είναι όντως εκείνη η αδελφή ψυχή μας, που ψάχνει κι αυτή στο σκοτάδι κάπου να βρεί το άλλο της μισό, για να μπορέσει πάλι να βγει στο φως.
Τα Ρω του έρωτα και το ποίημα Όλα τα πήρε το καλοκαίρι περιλαμβάνονται στο δίσκο «Tραγούδια για τους μήνες» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, που αποτελείται από μελοποιημένα ποιήματα για τον έρωτα, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Στο παραπάνω βίντεο έχουμε μια εξαιρετική οπτικοποίηση από μια μαθήτρια, την Κατερίνα Προκοπίου για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου. Τρυφερή και ερωτική παρουσίαση, όσο και το ποίημα αυτό.



Πρωτομαγιά


Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας (η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, για το εργατικό κίνημα είναι απεργία) για πολλές χώρες του κόσμου. Τις περισσότερες φορές η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος. Ο εορτασμός όμως της Πρωτομαγιάς, έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Πολλά από τα αρχαία έθιμα έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.
      Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Με τον εκχριστιανισμό όμως της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.
     Η πρωτομαγιά είναι μία μέρα ξεκούρασης για τον κόσμο! Όλοι βγαίνουν έξω να ψήσουν διάφορα κράτα! Οι περισσότεροι πάνε στο δασάκι της περιοχής και γλεντάν! Υπάρχει κι ένα έθιμο για αυτήν την ημέρα, το έθιμο των πρωτομαγιάτικων στεφανιών. Όλοι παίρνουν ένα κλαδί από ένα  δέντρο και το στολίζουν με διάφορα όμορφα, μυρωδάτα λουλούδια!! Αυτή η μέρα είναι μέρα χαράς και ξεκούρασης των πάντων!!!! :)